Özet:
TER
Amerikalı yazar Lynn Nottage’ın Pulitzer ödüllü oyununda olaylar, zaman zıplamalarıyla 2000 - 2008 yıllarında gelişir. Yazar ABD’nin en yoksul kentlerinden biri olan Reading’te, halkla yaptığı röportajlarla, gerçek olaylardan yola çıkarak “Ter”in temelini oluşturmuştur ve kapitalist sistemin sömürgen vahşi tutumunu, işçi sınıfı dünyasından aktarır.
Oyun, çelik fabrikasında çalışan, zenci ve beyaz Amerikalı bir grup işçinin yaşamını konu alır. İş çıkışı toplandıkları, dertleştikleri, birbirlerini sevip kıskandıkları, dans ettikleri, bol içkili, cinsel göndermeli sohbetlerle eğlendikleri bar, oyunun asal mekanıdır. Barmen de aynı fabrikadan sakatlanarak ayrılmış eski bir işçidir. Barda Kolombiyalı genç bir göçmen çalışmaktadır ve o da fabrikada çalışmayı hayal etmektedir. Dedeleri bile aynı yerde çalışmış, doğdukları kentten neredeyse hiç çıkmamış bu insanlar, fabrikanın küçülme kararıyla bir anda işlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalırlar. O güne dek, miras gibi devraldıkları fabrika işçiliği dışında hiç bir şey yapmamış, çocuklarıyla aynı yerde çalışan bu yakın arkadaş grubunu, işlerini kaybetmeleri durumunda, yoksulluk ve açlık bekleyecektir. İşçilerin bar ve fabrika arasına sıkışmış dünyası artık yerini dayanışma, ihanet, uyuşturucu, göçmen karşıtlığı, ırkçılık, şiddet gibi sınavlarla yüzleşmeye bırakacaktır.
Bol ödüllü zenci kadın yazar Nottage’ın gözünden, Amerikan işçi sınıfına keskin ve duyarlı bir bakış.
Türkiye’de ilk kez Tiyatro Pera’da sahnelenen oyun, video görselliği eşliğinde ve değişik bir sahne düzenlemesi içinde izleyenleri de oyunun bir parçası yapıyor.
|
Basından:
TİYATRO PERA’da TER Oyunu 18 Ekim’de Prömiyer Yapıyor!
Amerikalı yazar Lynn Nottage’ın Pulitzer ödüllü oyunu TER’i Zeynep Özden çevirip yönetti. Dramaturgisini Şafak Eruyar’ın, dekor-video tasarımını Can Apa’nın, kostümünü Oxana Cozlova’nın, ışığını Muhammet Saki’nin yaptığı oyunda görev alan oyuncular: Nesrin Kazankaya, Başak Meşe, Alican Yılmaz, Doruk Akçiçek, Bahar Karaoğlu, Ömer İvedi, Nazmi Karaman, Alican Öztürk.
Oyunda olaylar zaman zıplamalarıyla 2000 - 2008 yıllarında gelişir. 2000’li yıllarda ABD’de yaşanan büyük ekonomik kriz gerçeğinden yola çıkan yazar, Reading kentine gidip halkla yaptığı röportajlarla Ter oyununun temelini oluşturmuştur. Gerçek olaylardan yola çıkarak yazılmış olan oyun, kapitalist sistemin sömürgen vahşi tutumunu, işçi sınıfı dünyasından aktarır.
Ter, 2000’li yıllarda, ABD’nin en yoksul kentlerinden biri olan Reading’te, çelik fabrikasında çalışan, zenci ve beyaz Amerikalı bir grup işçinin yaşamını konu alır. İş çıkışı toplandıkları, dertleştikleri, birbirlerini sevip kıskandıkları, dans ettikleri, bol içkili, cinsel göndermeli sohbetlerle eğlendikleri bar, oyunun asal mekanıdır. Barmen de aynı fabrikadan sakatlanarak ayrılmış eski bir işçidir. Barda Kolombiyalı genç bir göçmen çalışmaktadır ve o da fabrikada çalışmayı hayal etmektedir. Dedeleri bile aynı yerde çalışmış, doğdukları kentten neredeyse hiç çıkmamış bu insanlar, fabrikanın küçülme kararıyla bir anda işlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalırlar. O güne dek, miras gibi devraldıkları fabrika işçiliği dışında hiç bir şey yapmamış, çocuklarıyla aynı yerde çalışan bu yakın arkadaş grubunu, işlerini kaybetmeleri durumunda, yoksulluk ve açlık bekleyecektir. Umutları ve beklentileri küçük olan işçilerin bar ve fabrika arasına sıkışmış dünyası artık yerini dayanışma, ihanet, uyuşturucu, göçmen karşıtlığı, ırkçılık, şiddet gibi sınavlarla yüzleşmeye bırakacaktır.
Bol ödüllü zenci kadın yazar Nottage’ın gözünden, Amerikan işçi sınıfına keskin ve duyarlı bir bakış.
Türkiye’de ilk kez Tiyatro Pera’da sahnelenen oyun, video görselliği eşliğinde izlenecek ve değişik bir sahne düzenlemesi içinde izleyenler de oyunun bir parçası olacak.
|